Kaarsinstructies, een van die dingen die je eigenlijk nooit leest. Tot nu dan, want wij hebben het kort en krachtig voor je gemaakt. Dan weet je zeker dat je het beste haalt uit je aankoop. Hieronder staan namelijk allemaal handige weetjes om optimaal van jouw kaars te kunnen genieten.
Hieronder staan de tips voor het branden van sojakaarsen. Onder de tips van de sojakaarsen, vind je de tips voor het branden van de stompkaarsen.


SOJAKAARSEN

Het opbranden van de kaars:

Sojakaarsen hebben een gekke vorm van geheugen. Wanneer je namelijk een sojakaars aansteekt, onthoudt de kaars hoever het over de oppervlakte is gesmolten. Daarom is het beter als je het bovenste laagje was over de gehele oppervlakte laat smelten voordat je het uitblaast. Dit voorkomt dat de kaars een tunnel in het midden produceert en er een rand blijft staan. Dat zou toch zonde zijn. Je kunt aanhouden dat je voor iedere ø2,5 cm, de kaars 1 uur moet laten branden.

 

Tocht:
Zorg ervoor dat je kaars niet in een tochtige omgeving staat. Als er meer lucht van 1 kant komt, zal de kaars onevenredig opbranden en rook veroorzaken.

 

Druppels:

Als de kaars in een warme kamer staat kan het gebeuren dat er kleine druppeltjes op de kaars komen, dit is de geurolie dat naar buiten “zweet”. Het heeft geen invloed op de brandkwaliteit of op de geur. Je mag de kaars dan ook gewoon aansteken als de “zweetdruppels” erop liggen. Als het weer kouder wordt om de kaars heen, zakt de olie vanzelf weer terug de kaars in en zal de geur die vrijkomt met branden nog net zo heerlijk ruiken.

 

Kort lontje:

Bij mensen houden wij niet van een kort lontje maar bij onze kaarsen wel. Houdt de lont op ongeveer 6 mm. voor een rustig vlammetje en een langere brandduur van de kaars.

 

Vlam te groot of te klein:

Alles waar TE voor staat is niet goed. Dat geldt ook voor de vlam van onze kaarsen. Als deze te groot wordt, blaas het voorzichtig uit en knip de lont tot ca. 6 mm. Als de vlam te klein wordt, blaas het uit en verwijder de was om de lont zodat deze ca. 6 mm. uitsteekt. Daarna kan je de kaars weer direct aansteken. 

 

Lont uit het midden:

Als de lont niet meer in het midden zit kan je dit gemakkelijk corrigeren. Pak de lont met een tang als de was een beetje is afgekoeld maar nog wel zacht aanvoelt. Trek de lont vervolgens voorzichtig terug naar het midden. Een kaars waarvan de lont in het midden brandt geeft het beste resultaat en het glas zal alleen op deze manier geheel leeg branden. Tevens voorkom je zo dat de vlam tegen het glas komt waardoor het glas kan barsten.

 

Vies glas:

Je kan het glas zowel van binnen als van buiten gewoon met een doekje schoonvegen: hopla, de kaars ziet er weer als nieuw uit! Let wel even op dat de was helemaal is afgekoeld voordat je het glas schoonmaakt.

 

Oeps, Gemorst:

Soja was brandt op een lagere temperatuur dan paraffine was en is daarom ook niet gevaarlijk als je morst. Ook handig: je kan het gewoon met warm water en zeep verwijderen. Van je tafel maar ook uit bijvoorbeeld je kleding.

 

Opperdepop:

Doof de kaars wanneer er slechts 3 millimeter was over is. Warmte tegen de onderkant van het glas kan het glas laten barsten.

Nadat je de sojakaars helemaal hebt opgebrand kan je het glas of blikje hergebruiken als drinkglas, onze kleine kaarsjes erin zetten of op een andere leuke manier hergebruiken. Het glas of blikje kan je schoonmaken met warm water en zeep of in de vaatwasser zetten. Haal wel eerst even de overgebleven metalen lonthouder eruit anders wordt je vaatwasser hier niet heel blij van!

BIOLOGISCHE STOMPKAARSEN

Het opbranden van de kaars
Ten eerste, verwijder het omhulsel van de kaars.
Palmwas kaarsen hebben een gekke vorm van geheugen. Wanneer je namelijk een palmwas kaars aansteekt, onthoudt de kaars hoe ver het is gesmolten. Daarom is het belangrijk dat je het bovenste laagje was over het grootste gedeelte van de oppervlakte laat smelten voordat je het uitblaast. Er moet zo’n 1 cm van de rand overblijven. Dit voorkomt dat de kaars een tunnel produceert in het midden en er een grote rand blijft staan. Dat zou toch zonde zijn.
Als je de kaars te lang brandt, kan het voorkomen dat er een gat in de rand van de kaars ontstaat en stroomt de vloeibare was hieruit. Blaas de kaars uit en laat het afkoelen voordat je de kaars weer aansteekt.
Je kunt aanhouden dat je voor iedere 2,5 cm in diameter, de kaars 1 uur moet branden

Vlam te groot of te klein
Niks is goed waar TE voor staat. Dat geldt ook voor de vlam van onze kaarsen. Als deze te groot wordt, blaas het voorzichtig uit en knip de lont tot ca. 6 mm. Als de vlam te klein wordt, blaas het uit en verwijder de was om de lont zodat deze ca. 6 mm uitsteekt. Daarna kan je de kaars weer
direct aansteken.

Plaats de kaarsen altijd op een plateau
Palmwas kaarsen kunnen gaan lekken als ze te lang aan 1 stuk door branden. De wand van de kaars wordt te dun en hier kan een gat ontstaan waardoor de vloeibare was eruit zal lopen. Ook kan de kaars een gat in de wand branden als er tocht in de ruimte is. De kaars zal hierdoor meer opbranden aan 1 kant waardoor de wand aan 1 kant te warm wordt.

Houd de kaarsen uit elkaar
Een brandende kaars veroorzaakt warmte. Als de kaarsen te dicht bij elkaar zijn geplaatst, zal de warmte van de ene kaars worden overgebracht op de andere kaars. Hierdoor kan in de wand van de kaars een gat ontstaan en gaan lekken. Zorg ervoor dat de kaarsen altijd ca. 6 cm uit elkaar worden geplaatst.

Oeps, Gemorst
Als de kaars is gaan lekken door een gat of de kaars is door een ongelukje omgestoten kan je de was het beste laten afkoelen. Palmwas is van nature een hele harde was, veel harder dan paraffine. Deze was is niet makkelijk te verwijderen in tegenstelling tot onze sojakaarsen. Je kunt de gemorste was verwijderen door het weg te schrapen of keukenpapier op de was leggen en hier met een strijkijzer overheen gaan. De was zal in het keukenpapier trekken.

Fun Fact
Palmwas kaarsen hebben een veel hoger brandpunt dan de reguliere paraffine kaarsen. Hierdoor kan deze kaars ook goed tegen warmte. Palmkaarsen zullen daarom ook niet snel ombuigen of inzakken in de zomermaanden.