Kaarsinstructies, een van die dingen die je eigenlijk nooit leest. Tot nu dan, want wij hebben het kort en krachtig voor je gemaakt. Dan weet je zeker dat je het beste haalt uit je aankoop. Hieronder staan namelijk allemaal handige weetjes om optimaal van jouw kaars te kunnen genieten.
Hieronder staan de tips voor het branden van sojakaarsen. 


SOJAKAARSEN
Het opbranden van de kaars:

Sojakaarsen hebben een gekke vorm van geheugen. Wanneer je namelijk een sojakaars aansteekt, onthoudt de kaars hoever het over de oppervlakte is gesmolten. Daarom is het beter als je het bovenste laagje was over de gehele oppervlakte laat smelten voordat je het uitblaast. Dit voorkomt dat de kaars een tunnel in het midden produceert en er een rand blijft staan. Dat zou toch zonde zijn. Je kunt aanhouden dat je voor iedere ø2,5 cm, de kaars 1 uur moet laten branden.

 

Tocht:
Zorg ervoor dat je kaars niet in een tochtige omgeving staat. Als er meer lucht van 1 kant komt, zal de kaars onevenredig opbranden en rook veroorzaken.

 

Laat me niet alleen:
Laat een kaars NOOIT zonder toezicht branden. 

 

Druppels:

Als de kaars in een warme kamer staat kan het gebeuren dat er kleine druppeltjes op de kaars komen, dit is de geurolie dat naar buiten “zweet”. Het heeft geen invloed op de brandkwaliteit of op de geur. Je mag de kaars dan ook gewoon aansteken als de “zweetdruppels” erop liggen. Als het weer kouder wordt om de kaars heen, zakt de olie vanzelf weer terug de kaars in en zal de geur die vrijkomt met branden nog net zo heerlijk ruiken.

 

Kort lontje:

Bij mensen houden wij niet van een kort lontje maar bij onze kaarsen wel. Houdt de lont op ongeveer 6 mm. voor een rustig vlammetje en een langere brandduur van de kaars.

 

Vlam te groot of te klein:

Alles waar TE voor staat is niet goed. Dat geldt ook voor de vlam van onze kaarsen. Als deze te groot wordt, blaas het voorzichtig uit en knip de lont tot ca. 6 mm. Als de vlam te klein wordt, blaas het uit en verwijder de was om de lont zodat deze ca. 6 mm. uitsteekt. Daarna kan je de kaars weer direct aansteken. 

 

Lont uit het midden:

Als de lont niet meer in het midden zit kan je dit gemakkelijk corrigeren. Pak de lont met een tang als de was een beetje is afgekoeld maar nog wel zacht aanvoelt. Trek de lont vervolgens voorzichtig terug naar het midden. Een kaars waarvan de lont in het midden brandt geeft het beste resultaat en het glas zal alleen op deze manier geheel leeg branden. Tevens voorkom je zo dat de vlam tegen het glas komt waardoor het glas kan barsten.

 

Vies glas:

Je kan het glas zowel van binnen als van buiten gewoon met een doekje schoonvegen: hopla, de kaars ziet er weer als nieuw uit! Let wel even op dat de was helemaal is afgekoeld voordat je het glas schoonmaakt.

 

Oeps, Gemorst:

Soja was brandt op een lagere temperatuur dan paraffine was en is daarom ook niet gevaarlijk als je morst. Ook handig: je kan het gewoon met warm water en zeep verwijderen. Van je tafel maar ook uit bijvoorbeeld je kleding.

 

Opperdepop:

Doof de kaars wanneer er slechts 3 millimeter was over is. Warmte tegen de onderkant van het glas kan het glas laten barsten.

Nadat je de sojakaars helemaal hebt opgebrand kan je het glas of blikje hergebruiken als drinkglas, onze kleine kaarsjes erin zetten of op een andere leuke manier hergebruiken. Het glas of blikje kan je schoonmaken met warm water en zeep of in de vaatwasser zetten. Haal wel eerst even de overgebleven metalen lonthouder eruit anders wordt je vaatwasser hier niet heel blij van!