Ademhalingsoefeningen voor lichaam en geest

“Als we onze ademhaling onder controle kunnen krijgen, krijgen we ook controle over lichaam en geest.” -Thich Nhat Hanh.

Wist je we elke dag tussen de 5.000 en 30.000 keer ademhalen? We vinden het (vaak) vanzelfsprekend om adem te halen. En toch is ademhalen een krachtig en mysterieus iets. Het houdt ons letterlijk in leven.

Volgens het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute wordt onze ademhaling aangestuurd door het ademhalingscentrum, aan de onderzijde van onze hersenen. “Dit centrum stuurt onafgebroken prikkels door ons ruggenmerg, naar de spieren die een rol spelen in onze ademhaling.” Door samen te werken met zenuwen, bloedvaten, spieren en longen kan het de ademhaling aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals fysieke inspanning of emotionele stress.

In veel culturen leeft echter de gedachte dat onze ademhaling veel méér is dan een reeks van prikkels en fysiologische reacties. Zo is ze essentieel voor vitaliteit en een lang leven, voor balans in ons fysieke en psychologische welzijn. Dat is opmerkelijk, aangezien de ademhaling het enige onderdeel van ons autonome zenuwstelsel is dat we bewust kunnen controleren. (En dat is enorm belangrijk.)

Het aanleren en trainen van ademhalingstechnieken kan zeer handig en helend zijn, en brengt balans. Hieronder staan drie technieken beschreven. Laat je keuze voor een specifieke techniek afhangen van wat je op dat moment nodig hebt.

1. Wil je minder stress ervaren?
Oefening: ritmische buikademhaling 

Dat doe je zo: Ga met rechte rug op een stoel zitten en ontspan. Adem gedurende zeven rustige tellen in. Houd je adem gedurende één tel in. Adem gedurende zeven rustige tellen uit. Houd je adem gedurende één tel in. Herhaal dit gedurende drie tot vijf minuten.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je niet alleen ademhaalt met je borstkas, maar ook met je buik. Tijdens het inademen moet de buikholte zich vullen met lucht en van je ruggengraat af bewegen. Na het uitademen trek je je buik iets in.

2. Wil je meer balans?
Oefening: Nadi Shodhana of balancerende ademhaling

Dat doe je zo: Ga in een ontspannen houding op een stoel zitten, met rechte rug.

  • Zoek naar de correcte houding van de handen. Buig de eerste twee vingers van je rechterhand (de wijs- en middelvinger) naar binnen.
  • Druk de ringvinger van je rechterhand tegen je linkerneusgat om de luchttoevoer door dat neusgat volledig te blokkeren.
  • Adem in door je rechterneusgat.
  • Blokkeer je rechterneusgat met je duim en adem uit door je linkerneusgat.Adem in door je linkerneusgat terwijl je je rechterneusgat geblokkeerd houdt.
  • Blokkeer je linkerneusgat met je ringvinger en adem uit door je rechterneusgat.
  • Herhaal het bovenstaande. (Wissel pas van neusgat na volledig te hebben ingeademd.)

Belangrijk: Doe in het begin niet meer dan zeven herhalingen. Eén herhaling bestaat uit rechts inademen, links uitademen, links inademen en rechts uitademen.

3. Heb je meer energie nodig of wil je helderder nadenken?
Oefening: ademhalen in drie stappen

Dat doe je zo: Ga in een ontspannen houding op een stoel zitten, met rechte rug.

  • Je gaat nu in drie gelijke stappen inademen. (Adem in tot een derde en pauzeer. Adem in tot twee derde en pauzeer. Adem nu in tot het einde en pauzeer.)
  • Adem in een enkele, lange ademtocht uit.

Herhaal dit gedurende drie tot vijf minuten. Adem in drie stappen in en vergeet niet steeds te pauzeren. Adem langzaam uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *